Здраво баба Сускье

Бабо Сускье, пишеш ми за путеве у ваше село. И при нас йе исто. Това йе изгледа заразна болес – уместо да праве путеви напролет, па да гьи користимо бар йедну годин, они гьи праве пред снег, па да виде дали упролет че остане нещо или че су по-големе ровинете него що су биле йесенту. И увек су ровинете по-големе, нема минюванье. По-рано имаше по-често избори, па поправе нещо пред изборете, а съга нема. Ма лоше ти написа – са че има избори у новембар, ама за национални савет. Не знам дали че деле блокчетия, зейтин, шикьер, хемийскье и другье дрънгулийе или че се праве и путеви? Са донели нов закон, според койега не може партийе и партийскье главешине да руководе и националният съвет, не може тия избори да буду партийскьи! Убаво, ама мене ми студено окол сърцето, да си пак не буду партийскьи? Законат не знайе колко су „спремни” нашите партийци да ко мачка никигаш не падну на гърбину. Они ка йеднуш кусну од общинскуту паницу, све че направе да си од ньу стално кусаю. Промене часком партию, уж се били излъгали та били у погрешну, а съга су у правуту – у туя що йе на влас. Плашим се да съга не направе некикву гьаволию и измисле нещо да си пак буду и у власту и у националният съвет ко до съга. Да не заседну у съветат човеци койи после букварат не су прочели ни йедну кньигу, койи су, ка требе по-големи бугаре од совиянците или пак по-големи сърби од шумадинците. Све зависи од ветърат. Ама най-много ме стра да се ко до съга не поделимо на наши и ваши. Па половина наши, половина ваши и +1. И уместо да работе кво им йе работа, они цело време мозгую ко да тогова що йе +1 отну од другьите, а другьите кико да си га запазе. Баш гьи брига за културу, за кньиге, за бугарску маньину. Най-важан йе тия +1. Он доноси влас и паре. Оно несу кой знайе кве паре, ама су паре и не су за върльанье. Путованьа, дневнице, „пройекти” и другье гьаволийе и джеповете се понадую.
Ти бабо Сускье се сречаш с разне бабичкье. Можеш ли да питаш некою дали тея наше делидбе несу некикве проклетийе, да не су некикве учинкье? Я не знам кво йе, ама знам дека се делимо и сецамо за тогова що претежуйе на вагуту, за тогова що йе +1 и не ни се пише добре. Йош од дете помним приказкуту, ка бащата дал на синовете 7 пручкье вързане у сноп да гьи строше. Они запиньали, въртели преко колено и преко рамо, потили се, ама не могли. Он после развързал снопат и йедну по йедну строшил свете пручкье без да се много напиньа.
Баба Сускье, при нас на телевизиюту и радийото говоре за изборни спискови, кой се не йе уписал да се упише, ама за изборне листе за националният съвет не зуцкаю. Обявише ли вашите вашуту листу, има ли наши у ньу или су си само ваши или и они кьуту и слуту? Молим те, ка вашите обяве листуту за глашанье за съветат, одма ме окни. Да видимо койи су кандидати, па да се распитамо кви су и да се договарамо за кога да глашамо, да не грешимо ко до съга. А ако нашите първи обяве нашуту листу, я че те одма окам да се договарамо кво да правимо.
Айде у здравлье, поздрави ми деда Лулу и отварайте очи и прочъчкайте уши.

Деда Мана

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*